Vilda örter och nyttoväxter

Kom ihåg att aldrig använda en växt om du inte är helt säker på arten och hur den ska användas!

Backtimjan, Thymus serpyllum Topparna som krydda till fisk- och kötträtter. Till te. Desinficerande, antibakteriell.

Bergsyra, Rumex acetosella Bladen används som spenat.

Blåklint, Centaurea cyanus Kronbladen torkade till te.

Brudbröd, Filipendula vulgaris Birotsknölarna i soppor och torkade som mjöl vid bakning.

Daggkåpa, Alchemilla sp. Unga blad i sallader, på smörgås, i stuvningar och i soppor.

Groblad, Plantago major Bladen i soppor, stuvningar och potatismos, torkade till te. Fröna som linfrön, råa eller som gröt.

Gräslök, Alliums schoenoprasum Vild gräslök. Bladen i sallader, på smörgås, som krydda i fisk- och äggrätter. Blommorna ätliga.

Gullris, Solidago virgaurea Blommande skott till te.

Gullviva, Primula veris Blommorna till te och i mjöd, bladen i sallader och på smörgås. Jordstammen och roten är giftiga.

Kamomill, Matricaria recutita Blommorna till te eller ångning.

Kummin, Carum carvi Bladen i soppor och sallader, fröna som krydda i bakverk, ost och mat samt till te. Rötterna i soppor.

Kungsljus, Verbascum thapsus Blommorna till te. Teet silas.

Kvanne, Angelica archangelica Skaftet som färsk grönsak, till sylt. Bladen på smörgås, i soppor, som krydda i fiskrätter. Fröna som krydda.

Kärleksört, Sedum telephium Unga skott och blad färska i sallader eller lätt stekta med fisk.

Ljung, Calluna vulgaris Blomskotten till te. Antiseptisk.

Läkevänderot, Valeriana officinalis Medicinalväxt.

Nattljus, Oenothera biennis Medicinalväxt.

Oxtunga, Anchusa officinalis Unga blad som spenat.

Rölleka, Achillea millefolium Unga blad i sallader, på smörgås, i stuvningar och soppor, blommorna till te.

Smultron, Fragaria vesca Unga blad fermenterade och torkade till te, bären äts färska eller förvaras genom frysning eller torkning.

Styvmorsviol, Viola tricolor De färska blommorna som prydnad på bakverk och efterrätter. Blommorna kan frysas i isbitar.

Svartkämpar, Plantago lanceolata Bladen i soppor, stuvningar, potatismos, torkade till te. Fröna som linfrön, råa eller som gröt.

Vild mejram, Origanum vulgare Blad och blommor som krydda med fisk, kött, pizza och sallad.

Äkta johannesört, Hypericum perforatum Medicinalväxt.

Älggräs, Filipendula ulmaria Unga blommor och blad till te.

Ängshaverrot, Tragopogon pratensis Unga blad i sallader och på smörgås. Rötterna på våren eller hösten t.ex. i stuvningar.

Ärenpris, Veronica officinalis Blommande toppar till te.

Mer information om vilda nyttoväxter, användning och verkningar

Aaltonen, T. & Corander, N. Luonnonvaraiset hyöty- ja myrkkykasvit. Eräperinne 1997.

Alanko, P., Attila, P., Forsén, K. jne. Suomen terveyskasvit. Valitut Palat 1983.

Holmberg, P., Eklöf, M-L. & Pedersen, A. Vanliga vilda växter till mat, krydda, hälso- och kroppsvård. Rabén Prisma 1998.

Piippo, S. Luonnon lääkeyrtit I. Tammi 2004.

Raipala-Cormier, V. Luontoäidin kotiapteekki. 1997.

Rautavaara, T. Mihin kasvimme kelpaavat. WSOY 1994.

Rautavaara, T., Typpi, S. & Vainio, H. Luonnon hyötykasvit ja luonnonmukainen viljely. WSOY 1996.