UKK: Niittykukat

Niittykukkien leviäminen ja kasvupaikat

Miten niittykasvit leviävät?
Suurin osa niittykasveista leviää siementen välityksellä. Osa kasveista lisääntyy rönsyjen tai maassa olevien juurien avulla. Esim. ahomansikka lisääntyy siementen ja rönsyjen avulla. Vuohenkello lisääntyy siementen lisäksi juuren palasista, joten kasvi kannattaa sijoittaa joutoalueelle.

Kotimainen luonnon peurankello lisääntyy ainoastaan siemenistä. Ulkomainen peurankello lisääntyy juurten avulla.

Muutamilla kasveilla on siemenissä lenninhaivenet. Mm. huopakeltano, syysmaitiainen ja kissankäpälä.

Mitkä kasvit sopivat kostealle kasvupaikalle?
Paikka on järvenrannassa eli siis kyseessä taitaa olla kostea niitty. Tulvat ovat mahdollisia ja paikka on puolivarjoinen, maa moreenipitoista täyttömaata. Haluaisin siihen jo ensimmäisenä kesänä edes jotain vihreää?
Kostealle kasvupaikalle sopivia niittykukkia ovat esim. kullero, rantakukka, rantatädyke, ranta-alpi, keltakurjenmiekka ja hiirenvirna; kelloista harakan-, kurjen-, peuran- ja varsankellot; päivänkakkara, puna-ailakki ja nurmitädyke. Niittykasvien lehtiruusukevaihe kestää ensimmäisen kesän, joten perusvihreyttä saa heinillä. Sopiva heinälaji on nurmirölli.

Niitty on aurinkoinen ja valoisa kasvupaikka

Miten saan paljon ahomansikoita?
Ahomansikka tekee runsaasti marjoja aurinkoisella ja avoimella kasvupaikalla. Siemenestä kylvetty ahomansikka alkaa kukkia ja tehdä marjoja toisena kesänä.

Perhoset suosivat aurinkoisia ja tuulelta suojaisia niittyjä Perhosia houkuttelevia kasveja ovat mm. purtojuuri, ruusuruoho, puna-ailakki ja mäkitervakko.