Hyödyntämällä niittykukkia ympäristössä, vähennät viheralueiden hoitotarvetta samalla pienentäen ympäristövaikutuksia. Kukkaloiston lisäksi, autat myös luonnon monimuotoisuuden jatkuvuutta. Kukkaniitty vaatii vähän hoitoa, tietenkin riippuen sään muutoksista.

Ennen kukkaniityn perustamista

Kylvettävä alue muokataan ja rikkaruohot kitketään tai poistetaan. Tässä vaiheessa rikkaruohojen torjunta on helpompaa, kun ei tarvitse varoa kukkien taimia. Pahasti rikkaruohojen valtaamalla alueella voidaan harkita pintamaan poistoa juuriston syvyydeltä, noin 20-30 cm paksuudelta. Uudeksi pintamaaksi levitetään 5 – 10 cm hiekkapitoista maata.

Perustaminen ja kylvö

Siemenet kylvetään muokatun maan pintaan. Yleensä niittysiemenet vaativat valoa itääkseen, joten maanpintaa ei sekoiteta, peitetä tai jyrätä kylvön jälkeen. Luonnonkukat voi myös taimikasvattaa. Niittykukat voidaan kylvää suojaheinän kanssa tai ilman. Harvaan kylvetty suojaheinä suojaa kukkien taimia paahteelta ja rankkasateelta. Yksivuotisen kukkaseoksen voi myös kylvää monivuotisen tueksi.

Kukkaniitty voidaan perustaa keväällä heti yöpakkasten jälkeen ja vielä myöhään syksyllä ennen talven tuloa.


Ensimmäisenä kesänä niityllä kukkivat yksivuotiset kukat. Monivuotiset kasvit kasvattavat lehtiruusuketta ja juuristoa. Pieni lehtiruusuke on tunnistettavissa myöhään syksyllä.

Monivuotiset kukat kasvavat hitaasti, joten heinäkasvusto antaa niitylle vihreän yleisilmeen ensimmäisenä kesänä. Yksivuotiset kasvit kylvetään mieluiten keväällä, heti lumien sulettua. Tällöin niittysiemenet saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn, kuten monivuotisten kanssa kevään tai syksyn kylvöä tehtäessä. Niittykukan siemenet ovat kooltaan pieniä, joten ne kannattaa sekoittaa esimerkiksi hienojakoiseen hiekkaan helpottamaan levittämistä. 

Kukkaniityn hoito

Hoitoniitto tehdään normaalisti syksyllä kukintoajan päätteeksi, rehevä alue niitetään puolestaan jo alkukesällä. Paras niittosää on poutajakson aikana, jolloin niittojäte jätetään maahan muutamaksi päiväksi, jotta siemenet ehtivät varista maahan. Niittojäte korjataan pois, jotta kasvimassa ei tukahduttaisi alla olevia kukkia. Hoitoniitto voidaan tehdä jo alkukesällä, mikäli siellä on korkea heinikko tai liian rehevä kasvusto. Alkukesän niiton seurauksena kasvillisuus jää hieman matalammaksi. Yli 15 cm niittokorkeus säästää kukkien lehtiruusukkeet. Niittojäte korjataan heti pois ja jos niitylle ilmaantuu puiden taimia, tulisi ne poistaa juurineen.

Ihania kylvöhetkiä! Muistathan kysyä meiltä apua kukkaniityn perustamisessa, hoidossa ja luonnonkukkiin liittyvissä asioissa. Laitathan sähköpostia osoitteeseen myynti@niittysiemen.fi.