Luonnonkukkien taimikasvattaminen on mahdollista lähes kaikkien lajien osalta.
Taimikasvatusta kannattaa harkita erityisesti jos siemeniä on vähän tai haluat istuttaa tietyt lajikkeet eri paikkoihin. Kylvö onnistuu tässä tapauksessa varmimmin kylmänä vuodenaikana marraskuun ja helmikuun välillä.

Miten taimikasvatus tapahtuu käytännössä?

Siemenet kannattaa kylvää pieniin ruukkuihin tai potteihin, jolloin pakkasia tulisi riittää vielä n. 1-2 kk ajan. Paras seos muodostuu hiekka-ja turvemultaseoksesta. Kylvön jälkeen suositus olisi asettaa potit tai ruukut tasaiselle hiekkapitoiselle alustalle ja peittää reilusti lumikerroksella.

Hiekkapitoisen alustan (n.7-15cm hiekkaa) alle kannattaa laittaa biohajoava katekangas tai vastaava, jotta rikkakasvien juuret eivät pääse nousemaan kylvöruukkuihin tai potteihin. Riippuen kasvilajikkeesta, taimien juuret saattavat kasvaessaan tulla niin pitkiksi, että ne näkyvät selkeästi ruukun tai potin ulkopuolella. Tämän vuoksi on tärkeää, että kasvualusta ei kuivu liikaa. On suositeltavaa, että taimiruukut tai -potit ovat reunoja myöten hiekkaseoksen sisällä.
Ihanteellinen paikka on suojassa kovilta tuulenpuuskilta, sekä pahimmilta sateilta suhteellisen lämpimässä paikassa. Talon reunustalla, katoksen alla tai muussa vastaavassa paikassa. Lumikerros suojaa taimia ylimääräisiltä sää- ja lämpötilamuutoksilta, ja kun ilmat ovat lämmenneet tarpeeksi – kannattaa lumikerros korvata kevyellä suojaharsolla.

Halutessasi voit myös upottaa kylvöruukut tai -potit kukkapenkkiin tai muuhun suojaisaan paikkaan puutarhassa. Tärkeintä on muistaa ettei paikka saa olla liian varjoinen, eikä porottavaa kevätaurinkoa ajatellen liian paahtava. Taimet siirretään lopulliselle kasvupaikalleen kun kasvien juuret täyttävät kylvöastian. Muistathan, että osa lajeista kasvaa toisia hitaammin, joten jotkut taimet saavat odottaa istutusta ensimmäisen kesän yli syksyyn tai harvinaisemmassa tapauksessa jopa sitä seuraavaan kevääseen.

Näin syksyllä on hyvä hetki kylvää monivuotiset niittykukat, suorakylvö maahan voidaan tehdä vielä myöhään syksyllä lumen tuloon asti!