Pölyttyminen tarkoittaa kasvin kukan hedelmöittymistä sopivan kasvin siitepölyllä. Pölytys voi tapahtua eri tavoin, sillä kasvit voivat olla itse- tai ristipölytteisiä. Itsepölytteinen kasvi hedelmöittyy omaa siitepölyään käyttäen, kun taas ristipölytteinen tarvitsee toisen kasvin siitepölyä hedelmöittyäkseen. Hedelmöittyessään kasvin kukka kuihtuu ja sen tilalle kehittyy siemenaihe, josta kasvaa esimerkiksi hedelmä tai marja.

Mehiläislajien on arvioitu pölyttävän noin 75-85 prosenttia kaikista maailman kasvilajeista. Kansainvälisen luonnonsuojeluliitto IUCN julkaisi arvion v. 2015, että noin 10% villimehiläisistä on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Jos pölyttäjät katoavat, samalla katoaa mm. useimmat hedelmät, luonnonkasvit, marjat, suklaa, kahvi, mantelit ja puuvilla.

Mehiläiset ja muut pölyttävät hyönteiset ovat elintärkeitä ihmisten lisäksi luonnon monimuotoisuudelle. Ilman pölyttäjiä suurin osa maailman kasveista ei pystyisi lisääntymään, jolloin useiden lintulajien ja pieneläinten ravinnonsaanti vaikeutuisi.

Monipuoliset peltoviljelmät, kotipihojen hedelmäpuut ja marjapensaat tuottavat huomattavasti enemmän satoa, kun paikalla on runsaasti pölyttäjiä. Viehättävät niittykukat houkuttelevat paikalle tärkeitä pölyttäjiä, sekä värikkäitä perhosia. Kun olet valitsemassa kasveja puutarhaan, pelto-tai viheralueelle, kannattaa muistaa miten tietyt kasvit tuottavat pölyttäjille enemmän mettä ja siitepölyä ravinnoksi kuin toiset.

Viheralueen suunnittelussa olisi hienoa pyrkiä huomioimaan pölyttäjien elämä keväästä syksyyn. Parhaimmillaan alue tarjoaa mettä, siitepölyä tai molempia läpi kasvukauden.

Kukkaniitty toimii kaikille pikkuötököille, sekä pölyttäjille ja on todellinen ilo silmälle. Kukkaniittyjä voi olla eri kokoisia, muutamasta neliöstä jopa tuhansiin. Kylväminen tapahtuu joko alkukeväällä, kun maa on pysyvästi yli +6 asteen yläpuolella tai syksyllä elo-syyskuussa ennen routaa. Siemeniä ei koskaan peitetä ja ne viihtyvät parhaiten köyhässä maaperässä.

Lisätiedot

Lue tarkemmat ohjeet kukkaniityn perustamisesta.

Tutustu kauniisiin kukkaniittyseoksiimme!

Lähteet:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/04/12/mehilaiset-pelastavat-maailman
https://www.polytys.fi/
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/04/11/kutsu-hyonteisia-ja-anna-puutarhalle-kaikkein-parasta
https://www.iucn.org/es/node/17531