Luonnonkukkien käyttö yrtteinä ja ruokien koristeina

Luonnonkasvit sopivat mausteiksi, syötäviksi sellaisenaan ja ruokien koristeeksi. Muutamat kasvit voi hyödyntää kokonaan. Usein kasveista voi käyttää vain osia, kuten juuret, lehdet tai siemenet. Syötävälläkin kasvilla voi olla myrkyllisiä osia, joten selvitä kasvin oikeat käyttötavat.
Muista ettet koskaan käytä kasvia, jonka lajinmäärityksestä tai käytöstä et ole täysin varma!
Ahomansikka, Smultron, Fragaria vesca
Nuoret lehdet hiostettuna ja kuivattuna teeksi, marjat syödään tuoreena tai säilötään pakastamalla tai kuivaamalla.
Ahosuolaheinä, Bergsyra, Rumex acetosella
Lehdet pinaatin tavoin.
Heinäratamo, Svartkämpar, Plantago lanceolata
Lehdet keittoihin, muhennoksiin, perunasoseeseen, kuivattuna teeksi. Siemenet pellavansiemenen tapaan raakana tai puuroksi.
Iltahelokki, Nattljus, Oenothera biennis
Lääkekasvi.
Isomaksaruoho, Käringkål, Sedum telephium
Nuoret versot ja lehdet tuoreena salaatteihin tai kevyesti paistettuna kalan kanssa.
Kamomillasaunio, Kamomill, Matricaria recutita
Kukat teeksi, höyrytykseen.
Kanerva, Ljung, Calluna vulgaris
Kukkaversot teeksi. Antiseptinen.
Kangasajuruoho, Backtimjan, Thymus serpyllum
Versonlatvat kala- ja liharuokien mausteeksi. Teeksi. Desinfioiva, antibakteerinen.
Keto-orvokki, Styvmorsviol, Viola tricolor
Kukat tuoreena leivonnaisten tai jälkiruokien koristeeksi. Kukat voi jäädyttää jääpalan sisään.
Kevätesikko, Gullviva, Primula veris
Kukat teeksi ja simaan, lehdet salaatteihin, voileivälle. Maavarsi ja juuri myrkylliset.
Kultapiisku, Gullris, Solidago virgaurea
Kukkivat versot teeksi.
Kumina, Kummin, Carum carvi
Lehdet keittoihin ja salaatteihin, siemenet leivonnaisten, juustojen ja ruokien mausteeksi sekä teeksi. Juuret keittoihin.
Mesiangervo, Älggräs, Filipendula ulmaria
Nuoret kukat ja lehdet teeksi.
Mäkikuisma, Äkta johannesört, Hypericum perforatum
Lääkelain alainen rohto.
Mäkimeirami, Vild mejram, Origanum vulgare
Lehdet ja kukat kalan, lihan, pizzan ja salaattien mausteeksi.
Piharatamo, Groblad, Plantago major
Lehdet keittoihin, muhennoksiin, perunasoseeseen, kuivattuna teeksi. Siemenet pellavansiemenen tapaan raakana tai puuroksi.
Poimulehti, Daggkåpa, Alchemilla sp.
Nuoret lehdet salaatteihin, voileivälle, muhennoksiin, keittoihin.
Pukinparta, Ängshaverrot, Tragopogon pratensis
Nuoret lehdet salaatteihin, voileivälle. Juuret keväisin tai syksyisin esim. muhennoksiin.
Rohtorasti (Häränkieli), Oxtunga, Anchusa officinalis
Nuoret lehdet pinaatin tavoin.
Rohtotädyke, Ärenpris, Veronica officinalis
Kukkivat versonlatvat teeksi.
Rohtovirmajuuri, Läkevänderot, Valeriana officinalis
Lääkelain alainen rohtokasvi.
Ruiskaunokki, Blåklint, Centaurea cyanus
Terälehdet kuivattuna teeksi.
Ruoholaukka, Gräslök, Alliums schoenoprasum
Villi ruohosipuli. Lehdet salaatteihin, voileivälle, kala- ja munaruokien mausteeksi. Kukat syötäviä.
Siankärsämö, Rölleka, Achillea millefolium
Nuoret lehdet salaatteihin, voileivälle, muhennoksiin ja keittoihin, kukat teeksi.
Sikoangervo, Brudbröd, Filipendula vulgaris
Versojuurimukulat keittoihin ja kuivattuna jauhoksi leivontaan.
Ukontulikukka, Kungsljus, Verbascum thapsus
Kukat teeksi. Tee siivilöidään.
Väinönputki, Kvanne, Angelica archangelica
Varsi tuorevihanneksena, hilloksi. Lehdet voileivälle, keittoihin, kalaruokien mausteeksi. Siemenet mausteeksi.

