Kukkaniityn perustaminen ja hoito

Kukkaniityn perustaminen

Siemenet kylvetään maan pinnalle
Kissankellon ja muiden kellokukkien siemenet vaativat valoa itääkseen. Muita erityisesti valoa vaativia kasveja ovat unikot, kuten ruisunikko.

Kukkien itäminen ja taimien kehittyminen on hidasta
Kauniisti kukkiva niitty syntyy hitaasti. Niityn perustamiskesänä kukkien taimet kasvattavat juuristoa ja niille kehittyy vain pieni lehtiruusuke maan pinnalle. Jos alueelle haluaa nopeasti perusvihreyttä, kukkien sekaan voi kylvää heiniä. Heinät tulee jättää harvaksi, jotta ne eivät tukahduttaisi kukkien taimia.

Miten entisestä jouto- tai peltomaasta saa kukkaniityn?
Viljelykäytössä ollut peltomaa on ravinteisuudeltaan rehevää. Niittykukkien kanssa elintilasta kilpailevat heinät sekä rikkakasvit. Parhaaseen lopputulokseen pääsee, jos heinien turpeet ja rikkakasvien juuret poistaa mahdollisimman tarkoin pois. Tämän voi tehdä koko alueelle tai muutaman neliömetrin kokoisina laikkuina. Laikutusta voi jatkaa seuraavina kesinä. Kauniisti kukkiva niitty vaatii jatkossakin säännöllistä hoitoa.

Yksivuotiset niittykukat

Yksivuotiset kukat säilyvät niityllä, jos ne ehtivät tehdä siemeniä kesän aikana. Yksivuotisia niittykukkia ovat mm. keto-orvokki, keltapäivänkakkara, hietapitkäpalko, ketosilmäruoho, lehtomaitikka ja silkkiunikko.

Kukkaniityn hoito

Mitä tehdä rikkakasveille?
Valitse niittykukkia, joiden lehtiruusuke peittää maan pintaa mahdollisimman paljon. Esimerkiksi ahdekaunokki kasvattaa suuren lehtiruusukkeen, joka ajan kanssa tukahduttaa jopa juolavehnän. Niittykukkia, jotka pärjäävät kilpailussa rikkakasvillisuuden kanssa ovat mm. ahdekaunokki, kyläkellukka, ketokaunokki, lehtosinilatva, nurmikaunokki ja vuohenkello.

Mikäli niitylläsi on runsaasti heiniä tai rikkakasveja, niitä alue kaksi kertaa kesässä: ensimmäisen kerran touko-kesäkuun vaihteessa ja toisen kerran syyskuun alussa. katso ohjeita niityn hoitoon sivulta Niityn hoito

Heinien kasvua rajoitetaan hoitoniitoilla
Heinien kasvua voi hillitä niittämällä aluetta alkukesän hoitoniitoilla. Heinät niitetään noin 10-15 cm korkeudelta useaan kertaan ennen juhannusta. Heinien niittojäte korjataan heti pois. Loppukesän hoitoniitto suoritetaan, kun niityn kasvusto on kulottunut ja ränsistynyt.

Niittojätteestä huolehtiminen
Jos niitetyllä alueella on ollut rikkakasveja tai heiniä, niittojäte kerätään heti pois. Kukkivien kasvien niittojäte annetaan olla maassa viikon verran ennen poiskorjuuta. Tänä aikana niittykukkien siemeniä varisee maahan.

Kukkaniityn kastelu jättää kasvien juuret pintaan
Siemenet kylvetään pintaan, sillä ne itävät valossa. Pitkä kevätkosteusaika on aina parempi. Itäneiden kasvien juuret lähtevät kevätkosteuden perässä menemään syvälle maahan. Jos niittyaluetta kastelee, kasvien juuret jäävät maan pintakerrokseen ja odottavat jatkossakin vettä ylhäältä päin.

Kukkaniityn ja nurmikon raja-alue
Kedon reuna-alueiden niitolla alkukesällä saadaan liukuva raja hoidetun nurmikon ja kedon välille.

Niittyalueen kulotus. Kulotus on aina ilmoitettava paikalliselle palokunnalle!
Voiko peltoa polttaa ja näin saada maa helpommin muokattavaksi ja heinättömäksi? Heinäkasvuston kulotus ennen niityn perustamista helpottaa alueen muokkausta. Jatkossa kulotusta voi tehdä vuosittain aikaisin keväällä heti lumien sulettua. Kulotus suosii kukkakasveja ja vähentää mm. sammaloitumista.