UKK: Siemenet ja taimet

Siementen itäminen

Miksi siemenet eivät itäneet?

Kylvä siemenet pintaan; suurin osa siemenistä vaatii valoa itääkseen. Yleisin virhe on sekoittaa pintamaata ja samalla siemenet peittyvät maahan.
Siemenet on heitetty ”heinikon sekaan”. Heinikossa siemenet harvoin pääsevät maahan asti. Luonnossa siemeniä varisee hyvin paljon ja vain ne, jotka pääsevät multaan alkavat itämään.
Siemenet ovat itäneet, mutta kasveja ei vielä näy. Ensimmäisenä kesänä kasvi kasvattaa juuristoa ja lehdet alkavat näkyä vasta myöhään syksyllä (lokakuussa).

Millä niittykasveilla on pitkä itämisaika?

Joillakin kasveilla on hyvin vahva itämislepo. Siementen päällä on ”suojakerros”, joka kuluu hitaasti pois. Paksun suojakerroksen häviämiseen voi kulua useita vuosia.
Siemenet itävät vuoden-kahden- kolmen kuluessa. Tällä tavoin kasvi varmistaa luonnossa, että joku yksilöistä lähtee kasvuun suotuisissa olosuhteissa. Hyvin hitaasti itävät siemenet voi kylvää suoraan niitylle. Ole kärsivällinen ja anna kasvupaikan olla rauhassa. Yleensä talvi auttaa itämislevon rikkoutumisessa.
Pitkä itämislepo: kullero, virnat, nätkelmät, kurjenpolvet, vuokot, apilat ja kielot.

Kullero, hiirenvirna, metsänätkelmä, valkovuokko, metsäkurjenpolvi ja metsäapila.

Siemenet ovat itämisslevossa

Itävyyden herätykseen tarvitaan keväinen vuorokausirytmi eli päivällä on maan pinnalla auringossa kuuma (yli + 20 astetta) ja yöllä saattaa olla – 20 astetta pakkasta. Monelle kasville valoisuus on oleellinen tekijä.
Siemenillä on sisäinen kalenteri ja ne eivät ala itämään ennen aikojaan. Luonnossa maahan varisseet siemenet eivät idä samana syksynä, vaan aikaisintaan seuraavana keväänä. Kuivassa tilassa siemenet säilyttävät itävyytensä kymmeniä vuosia ja joillakin kasveilla itävyys jopa paranee säilytyksen seurauksena.
Poikkeuksena ovat tietysti rikkakasvit, joiden luonteeseen kuuluu nopea itäminen ja hyvin runsas siementuotto. Yksivuotiset rikkakasvit häviävät niityltä muutamassa vuodessa.
Jalostetut perennat itävät nopeammin ja tasaisemmin kuin luonnonkasvit tai maatiasperennat. Jalostus tähtääkin nopeaan itämiseen ja suuriin kukkiin. Tämä tapahtuu kuitenkin kasvien talvenkestävyyden kustannuksella. Lisäksi perhosten ja muiden hyönteisten kannalta jalostetuissa kasveissa on vähemmän mettä kuin luonnonkasveissa.

Taimikasvatus

Kuinka kauan kestää kasvattaa taimia?

Taimikasvatus voi kestää useamman kuukauden. Kylvöstä ei saa päästää kuivumaan. Liika kastelu saa taimet tukehtumaan.

Voiko kaikkia niittykukkia (perennoja) esikasvattaa? Miten?

Suomalaiset luonnonkasvit itävät hitaasti. Esikasvatusaika on normaalisti vähintään 2-3 kk. Nopeakasvuiset voi esikasvattaa, mutta hidaskasvuiset kannattaa kylvää suoraan ulos.
Helppoja esikasvatettavia niittykukkia ovat esim. keto-orvokki, neilikat, kaunokit, lemmikit, ailakit, kohokit ja sinilatvat. Kellokukat ovat helppoja, mutta siemenet itävät hitaanlaisesti.
Esikasvatus tasaisessa huoneenlämmössä ei tahdo tuottaa tulosta. Idätyspurkit kannattaa pitää ulkotilassa. Sisältä ulos siirrettävät taimet tulee totuttaa vähitellen viileyteen, sillä niiltä puuttuu kylmässä luonnostaan kehittyvät ”pakkasnesteet”. Kuivien siementen kylmäkäsittely esim. pitämällä siemeniä pakastimessa, jääkaapissa tai kellarissa ei juurikaan vaikuta itävyyteen tai itämisnopeuteen.

Taimikasvatin niittykukkia, miksi purkissa kasvoi rikkaruohoa?

Taimikasvatuksessa käytetyssä mullassa on ollut rikkakasvien siemeniä. Kuumenna multa uunissa 100 asteeseen noin 1/2 tunnin ajan. Jäähdytä multa ennen kuin kylvät siemenet.
Käytä taimikasvatukseen turve-hiekkaseosta, jossa ei ole rikkasiemeniä. Rikkakaveista nokkosen siemenet säilyvät kompostissa elävinä. Kompostimullan mukana nokkosia voi tulla niitylle. Kompostimulta on sellaisenaan liian ravinteista taimikasvatukseen.