Luonnonyrtit ja hyötykasvit

Muista ettet koskaan käytä kasvia,
jonka lajinmäärityksestä tai käytöstä et ole täysin varma!

Ahomansikka, Smultron, Fragaria vesca Nuoret lehdet hiostettuna ja kuivattuna teeksi, marjat syödään tuoreena tai säilötään pakastamalla tai kuivaamalla.

Ahosuolaheinä, Bergsyra, Rumex acetosella Lehdet pinaatin tavoin.

Heinäratamo, Svartkämpar, Plantago lanceolata Lehdet keittoihin, muhennoksiin, perunasoseeseen, kuivattuna teeksi. Siemenet pellavansiemenen tapaan raakana tai puuroksi.

Iltahelokki, Nattljus, Oenothera biennis Lääkekasvi.

Isomaksaruoho, Käringkål, Sedum telephium Nuoret versot ja lehdet tuoreena salaatteihin tai kevyesti paistettuna kalan kanssa.

Kamomillasaunio, Kamomill, Matricaria recutita Kukat teeksi, höyrytykseen.

Kanerva, Ljung, Calluna vulgaris Kukkaversot teeksi. Antiseptinen.

Kangasajuruoho, Backtimjan, Thymus serpyllum Versonlatvat kala- ja liharuokien mausteeksi. Teeksi. Desinfioiva, antibakteerinen.

Keto-orvokki, Styvmorsviol, Viola tricolor Kukat tuoreena leivonnaisten tai jälkiruokien koristeeksi. Kukat voi jäädyttää jääpalan sisään.

Kevätesikko, Gullviva, Primula veris Kukat teeksi ja simaan, lehdet salaatteihin, voileivälle. Maavarsi ja juuri myrkylliset.

Kultapiisku, Gullris, Solidago virgaurea Kukkivat versot teeksi.

Kumina, Kummin, Carum carvi Lehdet keittoihin ja salaatteihin, siemenet leivonnaisten, juustojen ja ruokien mausteeksi sekä teeksi. Juuret keittoihin.

Mesiangervo, Älggräs, Filipendula ulmaria Nuoret kukat ja lehdet teeksi.

Mäkikuisma, Äkta johannesört, Hypericum perforatum Lääkelain alainen rohto.

Mäkimeirami, Vild mejram, Origanum vulgare Lehdet ja kukat kalan, lihan, pizzan ja salaattien mausteeksi.

Piharatamo, Groblad, Plantago major Lehdet keittoihin, muhennoksiin, perunasoseeseen, kuivattuna teeksi. Siemenet pellavansiemenen tapaan raakana tai puuroksi.

Poimulehti, Daggkåpa, Alchemilla sp. Nuoret lehdet salaatteihin, voileivälle, muhennoksiin, keittoihin.

Pukinparta, Ängshaverrot, Tragopogon pratensis Nuoret lehdet salaatteihin, voileivälle. Juuret keväisin tai syksyisin esim. muhennoksiin.

Rohtorasti (Häränkieli), Oxtunga, Anchusa officinalis Nuoret lehdet pinaatin tavoin.

Rohtotädyke, Ärenpris, Veronica officinalis Kukkivat versonlatvat teeksi.

Rohtovirmajuuri, Läkevänderot, Valeriana officinalis Lääkelain alainen rohtokasvi.

Ruiskaunokki, Blåklint, Centaurea cyanus Terälehdet kuivattuna teeksi.

Ruoholaukka, Gräslök, Alliums schoenoprasum Villi ruohosipuli. Lehdet salaatteihin, voileivälle, kala- ja munaruokien mausteeksi. Kukat syötäviä.

Siankärsämö, Rölleka, Achillea millefolium Nuoret lehdet salaatteihin, voileivälle, muhennoksiin ja keittoihin, kukat teeksi.

Sikoangervo, Brudbröd, Filipendula vulgaris Versojuurimukulat keittoihin ja kuivattuna jauhoksi leivontaan.

Ukontulikukka, Kungsljus, Verbascum thapsus Kukat teeksi. Tee siivilöidään.

Väinönputki, Kvanne, Angelica archangelica Varsi tuorevihanneksena, hilloksi. Lehdet voileivälle, keittoihin, kalaruokien mausteeksi. Siemenet mausteeksi.

Lisää tietoa luonnon hyötykasveista, niiden käytöstä sekä vaikutuksista

Aaltonen, T. & Corander, N. Luonnonvaraiset hyöty- ja myrkkykasvit. Eräperinne 1997.

Alanko, P., Attila, P., Forsén, K. jne. Suomen terveyskasvit. Valitut Palat 1983.

Holmberg, P., Eklöf, M-L. & Pedersen, A. Vanliga vilda växter till mat, krydda, hälso- och kroppsvård. Rabén Prisma 1998.

Piippo, S. Luonnon lääkeyrtit I. Tammi 2004.

Raipala-Cormier, V. Luontoäidin kotiapteekki. 1997.

Rautavaara, T. Mihin kasvimme kelpaavat. WSOY 1994.

Rautavaara, T., Typpi, S. & Vainio, H. Luonnon hyötykasvit ja luonnonmukainen viljely. WSOY 1996.